De isolatie verbeteren tijdens een verbouwing of verhuizing

Want als je toch bezig gaat, doe je het toch direct goed? 

Ben je bezig met een verbouwing of verhuizing? Dan zit je in het perfecte moment om de isolatie van je huis te verbeteren. Zo bespaar je direct kosten en voorkom je toekomstig overlast. Bovendien zijn er nu subsidies beschikbaar die een deel van de isolatiekosten kunnen dekken. Het Energieloket Achterhoek helpt je op weg! 

Oude boerderij

Neem om je huis te isoleren de volgende stappen

  1. Momenteel bezig: Stap 1: Inzicht krijgen

    Ga naar de website van energieloket Achterhoek

    Of je nu al weet wat je wilt isoleren of nog twijfelt over de mogelijkheden, begin altijd met een gratis adviesgesprek van het Energieloket Achterhoek. De adviseur bekijkt jouw situatie, vertelt je welke keuzes het beste voor je zijn en helpt je met het aanvragen van subsidies. Zo geregeld! 

    Hoe check je je isolatie? 

  2. Nog te doen: Stap 2: Geldzaken regelen

    De kosten van isolatie zijn afhankelijk van wat je isoleert, de grootte van je huis en de beschikbare subsidies. In de gemeente Bronckhorst zijn nu isolatiesubsidies beschikbaar, waarbij de gemeente een deel van de kosten dekt. Daarnaast kun je mogelijk een lening met lage rente krijgen. De adviseur van het energieloket helpt je bij het regelen van de financiële zaken.

    Voor de actuele subsidies in de gemeente Bronckhorst kijk je op de website van het Energieloket Achterhoek.

  3. Nog te doen: Stap 3: Isolatie plannen

    Ga je akkoord met de offerte? Dan wordt de isolatie ingepland. Samen met de uitvoerder bepaal je de startdatum. Wil je zelf aan de slag? Dan kun je de benodigde materialen bestellen en beginnen. 

  4. Nog te doen: Stap 4: Isolatie uitvoeren

    Laat je het uitvoeren door een professional? Isolatie aanbrengen kost vaak weinig tijd. Soms is het werk zelfs binnen één dag klaar, zonder rommel of gedoe. Je geniet direct van een lagere energierekening en meer wooncomfort. 

Tips voor verduurzamen tijdens… 

De verbouwing van een nieuwe woning

Tijdens de verbouwing van een nieuwe woning is het slim om meteen te investeren in isolatie. Dit is het ideale moment om vloeren, muren en het dak te isoleren. Plaats ook HR++ of tripleglas en installeer energiezuinige verlichting en apparaten om je woning direct duurzamer te maken.

Dit is ook het beste moment om een goed ventilatiesysteem aan te leggen. Voor een goed werkend ventilatiesysteem moeten vaak ventilatiekanalen aangelegd worden. Die kan je nu mooi aanbrengen en wegwerken zodat ze niet zo in het zicht zitten, dus benut deze kans om dit meteen goed aan te pakken.

Overweeg bij het vervangen van je verwarmingssysteem, een warmtepomp in plaats van een gasgestookte CV-ketel. Zo verbruik je minder energie, en bereid je je voor op de aardgasvrije morgen. Voor een warmtepomp is een lage temperatuur verwarming nodig. Dit betekent dat je vloerverwarming of wandverwarming moet hebben in plaats van radiatoren. Denk hier bij de verbouwing over na, je krijgt gelijk meer ruimte en een strakker huis zonder die radiatoren onder elk raam. Een CV-ketel kan ook vloerverwarming verwarmen. 

De verbouwing van een keuken

Ligt je keuken tegen een buitenmuur? Dan is dit het ideale moment om die muur te isoleren, bijvoorbeeld door een voorzetwand. Ook de vloer isoleren, of je glas vervangen kan een slimme keuze. Omdat je de keuken mogelijk weer moet verwijderen voor deze werkzaamheden als je ze later doet, voorkom je dubbele kosten door het meteen aan te pakken.

Dit is ook een goed moment om over te stappen van gas naar inductie koken. Dit maakt je keuken klaar voor gasvrij wonen en helpt je voor te bereiden op de toekomst. Lees hier meer over aardgasvrij wonen.

Vervang oude keukenapparaten door energiezuinige modellen. Koelkasten, ovens en vaatwassers met een A-label verbruiken aanzienlijk minder energie dan verouderde apparaten, wat niet alleen goed is voor je energierekening, maar ook voor het milieu.

Een andere verduurzaming is het kiezen voor een recirculatiekap in plaats van een afzuigkap die lucht naar buiten afvoert. Een recirculatiekap filtert de lucht van etensgeuren en fijnstof, en blaast de gefilterde lucht weer de woning in, waardoor meer warmte behouden blijft. 

De verbouwing van een badkamer

Als je je badkamer verbouwt, is het een goed moment om de muren en vloer te isoleren. Dit helpt om de warmte beter in de ruimte te behouden en maakt de badkamer aangenamer om in te verblijven.

Vervang oude verwarmingssystemen door energiezuinige alternatieven, zoals vloerverwarming. Deze zorgt niet alleen voor meer comfort, maar is ook beter voor het milieu. Als je CV-ketel in de badkamer hangt, overweeg dan een energiezuinigere vervanger, zoals een warmtepomp. Heb je een aparte warmwater voorziening door bijvoorbeeld een elektrische boiler, overweeg bij vervanging dan een warmtepompboiler of een warmtepompsysteem met warmwater voorziening. Vraag na bij je installateur of adviseur wat voor jou de beste optie is.

Ook kun je waterbesparende douchekoppen en kranen installeren. Dit zorgt voor minder water- en energieverbruik, wat zowel je kosten verlaagt als het milieu ten goede komt. 

De verbouwing van de benedenverdieping

De verbouwing van de benedenverdieping biedt een uitstekende kans om je woning energiezuiniger te maken. Dit is het ideale moment om de vloer en de muren beter te isoleren. Als spouwmuurisolatie geen optie is, kun je kiezen voor isolatie aan de binnenmuur door bijvoorbeeld voorzetwanden, wat de energie-efficiëntie aanzienlijk verbetert.

Een andere slimme keuze is het aanleggen van vloerverwarming. Dit bespaart niet alleen ruimte, maar zorgt ook voor comfortabelere warmte. Vloerverwarming is energiezuiniger dan radiatoren en kan de ruimte voorbereiden voor verwarming met een warmtepomp omdat je dan met een lage watertemperatuur kan verwarmen. Eventueel kan je met vloerverwarming enkele graden koelen. Overleg met de installateur wat de mogelijkheden zijn. 

Het overwegen van een nieuwe vloer

Het verwarmingssysteem van de toekomst werkt met lage temperaturen. Als je dan toch je vloer vervangt is het slim om te kijken of je naar een goed geïsoleerde betonvloer kan met vloerverwarming. Op die manier ben je klaar voor de toekomst en kan je nu al je radiatoren verwijderen. Er zijn mogelijkheden om vloerverwarming ook met een houten vloer te realiseren. Vraag naar de mogelijkheden. Het zou jammer zijn als je een dure houtenvloer realiseert en over enkele jaren de radiatoren weg doet en vloerverwarming wilt. 

Aanbouw plaatsen

Zorg ervoor dat je tijdens de aanbouw let op goede isolatie en overweeg vloerverwarming voor extra comfort en energiebesparing. Hou rekening mee hoe je centrale verwarmingssysteem werkt en hoe de aanbouw daar bij past. Vloerverwarming bereid je voor op de toekomst met een eventuele warmtepomp. Een alternatief kan een airco zijn waarmee je kan verwarmen en koelen.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de draagkracht van het dak. Als je van plan bent om een groendak of zonnepanelen te installeren, is een stevige dakconstructie noodzakelijk. Geef dit vanaf het begin aan bij de aannemer, zodat het dak goed voorbereid is voor de installatie van deze duurzame oplossingen. 

Dak of zolder renoveren of een dakkapel plaatsen

Zorg ervoor dat een dakkapel goed geïsoleerd is om tocht te voorkomen en energieverlies tegen te gaan. Kies daarnaast voor duurzame dakbedekking die bijdraagt aan een energiezuinig en goed geïsoleerd huis. 

Nieuwe CV-ketel of nieuwe radiatoren

Bij het vervangen van je CV-ketel kun je kiezen voor een energiezuinigere HR-ketel of een hybride systeem. Vervang oude radiatoren door moderne, efficiëntere modellen die sneller verwarmen en minder energie verbruiken. Of maak de stap naar vloerverwarming zonder radiatoren. Vergeet ook niet om de leidingen te isoleren om warmteverlies te voorkomen als deze door onverwarmde (kruip) ruimtes lopen.